Kategorier
Städ

Vad är damm?

Damm är något som finns i alla hus och hem och det är svårt att bli helt fri från det. Men vad är damm?

Minimala partiklar

Damm är som sagt något som alla har hemma och hur mycket man än tycks dammsuga och gå med trasor och torka av alla ytor så dröjer det inte läge fören ett nytt lager har lagt sig. Utan att helt veta vad det är så är det något som dom flesta stör sig på och lägger mycket möda på att få bort.

Så vad är damm? Det är egentligen en salig blandning av många olika saker, i form av väldigt små partiklar. Ofta är det döda hudceller och hår från både människa och djur, samt tygfibrer, pollen och byggnadsmaterial är vanligt förekommande. Dom små partiklarna som frigjort sig från både levande och döda ting svävar runt i luften, och eftersom det ständigt kommer nya är det svårt att helt och hållet bli av med. Det är också just därför jobbet med dammtorkning blir oändligt, eftersom samtidigt som man städar frigörs nya partiklar i form av dammkorn som återigen lägger sig där man nyss var och torkade av.

Damm i hushållet

Damm finns överallt, både utomhus och inomhus. På gömda platser, så som under soffa, sänd och andra möbler, bildas gärna så kallade dammråttor. Det vill säga en större mängd damm som samlats till en tuss och som hålls samman av statisk elektricitet. Dammråttorna växer sig naturligtvis större ju fler partiklar den drar till sig och ju längre tiden går, så även om det känns hopplöst att städa bort damm eftersom det ständigt bildas nytt så gör man rätt i att hålla efter med städningen ändå.

För att slippa damm

Det är som tidigare nämnt mer eller mindre helt omöjligt att helt bli av med det damm som finns i hemmet. Dammet kommer från dig själv och din familj, från eventuella husdjur, kläder, textilier och annan inredning. Det man kan göra för att minska mängden och få färre dammråttor under möblerna är helt enkelt att städa oftare.

Ju mer noggrann man är med att hålla efter med dammsugning och dammtorkning desto mindre kommer dammet som annars samlas och bidar dammråttor att bli. Så även om man inte kan undvika dammkorn och partiklar helt och hållet så kan man undvika det till viss del.

Vissa besväras mer av damm och dammråttor än andra. En del besväras inte alls av att det ligger dammråttor under soffan under en längre period medan andra gör allt som går för att undvika det. Det finns däremot många allergiker som är känsliga mot för mycket damm och behöver av den anledningen vara särskilt noggranna med städning.

Tillhör man inte en av dom finns ingen anledning att bli manisk men att hålla efter och gå ett varv med dammsugaren och en dammtrasa någon gång i veckan rekommenderas för att inte få ett överflöd av damm i sina rum.

Än så länge har alltså inte denna tjänst riktigt slagit igenom över hela landet utan just främst i Stockholm. Det i sig är inte oväntat då många trender som växer sig stora i Sverige har sin utgångspunkt från huvudstaden. Där har delningsekonomin och flexibla lösningar blivit stora oavsett om det handlar om taxiverksamhet med Über eller hämtning av återvinningsmaterial.

Samtidigt har man inget att förlora på att testa. I det fall du enbart betalar om det blir uthyrning kan ju en annons läggas upp oavsett om du bor i Stockholm eller annan stad. Sedan är det bara att vänta in att få kontakt med någon som vill hyra maskinerna.