Plåt är ett material som vi i Sverige har använt länge till tak, det är en svensk klassiker och beror nog mycket på det faktum att vi har ett så pass växlande klimat i vårt land. Plåttaken är nämligen mycket hållbara och tåliga mot svåra väderförhållanden. Materialet har också utvecklats under årens lopp och blivit ännu bättre än vad det tidigare var samtidigt som det nu kommer i olika profileringar, flera skikt samt färgbeläggningssystem.

Att lägga och underhålla plåttak är väldigt enkelt. Mossan får inget fäste och löven blåser lätt av taket. En annan fördel är den låga vikten och de flesta plåttaken är upp till to gånget lättare än tegeltak.

Här är några olika typer av plåt som brukar användas till tak:

  • Falstak – ett populärt plåttak som inspirerats av de vackra handgjorda falstaken som pryder många slott och herresäten vårt land.
  • Pannplåt – tidlös och enkel att installera.
  • Takpannor – finns i flera olika kulörer.
  • Takplåt – finns i flera olika kulörer.
  • Aluminium – plåten kan komma  form av aluminium.
  • Rostfritt – plåten kan komma i form av rostfritt.

Något mer att tänka på när du har lagt ett plåttak är skydd. I de fall där det finns risk för kondens och droppbildning på plåtens undersida kan det vara bra med en beläggning som binder upp fukten tillfälligt. I dessa fall bör du införskaffa ett kondensskydd.

Plåt till taket är ett väldigt prisvärt och funktionellt alternativ, då ingen annan taktyp har samma egenskaper till ett jämförbart pris. Vikten är ett plus, att man kan ha långa regelavstånd är ett annat och att det är enkelt att lägga är ett tredje. Så om det är dags att lägga nytt tak är plåt definitivt ett material att överväga – dessutom kommer det i många olika former och färger.